Zakynthos


het Ionische eiland Zakynthos wordt ook wel Zante of Zacinto genoemd. Zakynthos betekent goedheid, hoffelijkheid en rust. Het eiland staat bekend om de brede zandstranden, de bijzondere zeeschildpadden, onderwatergrotten, de mooie natuur en de vele kloosters en kerken. Zakynthos is een populaire vakantiebestemming als fiets- en wandelvekantie, en om er te snorkelen, duiken, zeilen en surfen. Zakynthos is een prachtige groene eiland, omgeven door het helderblauwe water van de Ionische Zee.

Zakynthos Griekenland


1. Toerisme

Zakynthos heeft een uitbundig bloeiende flora en fauna. Het is een paradijs voor fietsers, wandelaars en zonliefhebbers. De hoofdstad Zakynthos-Stad is sfeervol en een heerlijke plek om rond te wandelen. Vanuit de bergdorpjes Loucha en Giri heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.
Net al in de rest van Griekenland is de religie een belangrijke factor op Zakynthos. Er zijn vele kerken en kloosters in elk dorp en stad. Zakynthos heeft vele lokale producten, traditionele dorpjes, mooie landschap en eigen cultuur. Interessante authentieke dorpjes zijn Agios Leon, Kiliomeno, Maries, Mouzaki Planos en Tragaki.
In het oosten van het eiland zijn vooral zandstranden waar men heerlijk kan zonnebaden. De stranden in het westen van Zakynthos zijn rotsachtiger. Bekende badplaatsen van Zakynthos zijn Alykes, Tsilivi, Kalamaki, Laganas, Argassi en Agios Sostis.


2. Geschiedenis

Volgens Homerus was prins Zakynthos, de zoon van koning Dardanos van Troje, de eerste bewoner van het eiland. Hij kwam tussen 1500 en 1600 vóór Christus hier aan. Daarna werd het eiland bewoond door de Arcadiërs, wiens cultuur ontwikkeld door middel van de exploitatie van de vruchtbare grond. Vanaf 455 voor Christus werd Zakynthos bezet door onder andere de Korintiërs, Macedoniërs en Romeinen.

In 34 na Christus maakten Maria Magdalena en Maria Klopa een tussenstop op Zakynthos op hun reis naar Rome. Zij brachten het christendom naar het eiland. De naam van het dorp Maries is een bewijs van dit feit. Elk jaar is er in dit dorp een grote ceremonie en feest om deze gebeurtenis te herdenken.

In 1084 werd het eiland bezet door de Venetianen en vanaf het einde van de 12e eeuw tot 1357 door de Fransen. In 1485 bezetten de Venetianen weer het eiland en brachten culturele en economische groei. Als bewijs daarvan zijn in de beroemde Libro d`Oro de namen van de Venetiaanse adel geregistreerd. Het eiland ontwikkelde zich en Zakynthos-Stad werd in een indrukwekkende architectonische stijl verder opgebouwd. In deze periode werd Zakynthos het "Florence van Griekenland" genoemd.

In oktober 1798 bezette de Turkse vloot Zakynthos. Op 21 maart 1800 werd een verdrag tussen Turkije en Rusland ondertekend waarmee de eerste onafhankelijke Griekse staat van de zeven eilanden werd gevestigd.
In 1809 bezette de Britse vloot Zakynthos. Zakynthos werd toen de titulaire hoofdstad van de Ionische staat. Tegelijkertijd was de rest van Griekenland nog onder Turkse heerschappij. Met een basis in Zakynthos ondernam de Philiki Etairia (Company of Friends) de opstand tegen de Turken.
Uiteindelijk werd Griekenland in 1830 onafhankelijk. Na langdurig en heftig verzet van de Britten werd in 1864 Zakynthos en de Staat van de zeven eilanden verenigd met Griekenland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezetten de Italianen en de Duitsers Zakynthos tot de bevrijding op 12 september 1944.

De grote aardbeving in 1953 vernietigde een groot deel van de belangrijke monumenten op Zakynthos. De weinige overgebleven gebouwen en monumenten geven slechts nog maar een zweem van het glorieuze verleden en de culturele ontwikkeling van het eiland weer. In het museum kun je een maquette van de stad zien zoals het voor de aardbeving was.


3. Vliegen naar Zakynthos

Dionysios Solomos Airport is de internationale luchthaven van Zakynthos. Het vliegveld van Zakynthos ligt vlakbij Kalamaki, 4 kilometer van de hoofdstad Zakynthos.
De totale vliegtijd van Amsterdam naar Zakynthos Airport bedraagt ongeveer 3 uur en 5 minuten. De transfertijd vanaf de luchthaven Zakynthos naar de diverse badplaatsen varieert van 15 minuten (Bohali), 20 minuten (Akrotiri, Argassi, Kalamaki, Laganas), 30 minuten (Agios Sostis, Tragaki, Tsilivi) tot ongeveer 50 minuten (Porto Koukla, Vassilikos).


4. Geografie van Zakynthos

Zakynthos ligt in de Ionische Zee voor de westkust van het vasteland van Griekenland, bij Peloponessos. Zakynthos behoort met Corfu, Lefkas en Kefalonia tot de Ionische eilanden. Het eiland is langwerpig, bijna driehoekig, met bergen, heuvels en valleien met wijngaarden, amandel- en olijfbomen en tuinbouwgewassen.

Zakynthos Geografie en kaart


5. Het weer en klimaat in Zakynthos

Zakynthos kent een Middellandse Zeeklimaat. Dit betekent over het algemeen een warme, droge zomer en een zachte, maar natte winter.
In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur overdag ruim 30 graden Celcius. 's Nachts daalt de temperatuur tot 18 tot 20 graden Celcius. De temperatuur van de zee bereikt in augustus ongeveer 26 graden Celcius.
In de wintermaanden januari en februari is het overdag nog altijd minimaal 14 graden Celcius en 's nachts 8 tot 10 graden Ceclius. De watertemperatuur van de zee is dan 15 tot 16 graden.

het weer en klimaat in Zakynthos6. Bezienswaardigheden en activiteiten van Zakynthos

Hoogtepunten van het eiland Zakynthos zijn onder meer:
 1. Caretta-Caretta schildpadden ("dikkopschildpadden") komen aan op het strand van Kalamaki, Gerakas, Laganas en Agios Sostis hun eieren leggen en begraven.
 2. De "Blauwe Grotten" (Blue Caves) bij de kaap Skinari en Agios Nikolaos. Door de weerkaatsing van het licht op het water tegen de rotswanden kleuren de grotten blauw.
 3. Bootexcursie naar het schildpaddeneiland Marathonissi.
 4. Navagio Bay of Shipwreck Beach. De baai is omringd door kalkstenen rotsen en kliffen. De azuurblauwe zee met witte strand maakt het een tropisch plaatje.
 5. De stranden van de badplaatsen Tsilivi, Laganas, Argassi en Agios Sostis.
 6. De hoofdstad Zakynthos, met winkelstraten, het San Marco plein, Solomosplein, Agios Dionisios kerk (met relikwieën van de heilige Dionysios), Sint Nicolaas kerk, en divers musea.
 7. Het klooster van Agios Georgios met mooie uitzicht over Zakynthos.
 8. Het dorp Girivan met oude windmolens
 9. De haven Porto Limniona waar boottochten naar diverse stranden vertrekken.
 10. Splash Fun Water Park bij Tsilivi.
 11. De ruïne van het kasteel Sarakíno bij Laganas.
 12. Macherádo met de Agia Mávra kerk en het klooster Panagia i Eleftherótria.
 13. De vijftiende-eeuwse basiliek van Maria Magdalena ligt in Maries. Hier is een gipsafdruk van de voet van Maria Magdalena te zien.
 14. &Aoacute;gios Georgíou Kremnón, een verlaten klooster met een kloosterkerk uit de achttiende eeuw en vluchttoren uit de zestiende eeuw.
 15. De bergdorpjes Loucha en Giri liggen hoog in de bergen, omgeven door mooie natuur. Hier heb je een prachtig uitzicht op het eiland en de zee.directory