Santorini


Het eiland Santorini wordt ook wel Thera of Thira genoemd. Santorini is de Italiaanse naam die het kreeg tijdens het Venetiaanse bestuur. Het is vernoemd naar haar beschermheilige Agia Irini (Santa Irene). Het ligt in de Egeïsche Zee en heeft meer dan 15.000 bewoners. De hoofdstad van Santorini heet Fira.
Santorini is het grootste eiland van een kleine, cirkelvormige archipel dat dezelfde naam draagt en is het overblijfsel van een vulkanische caldera.
De gemeente Santorni bestaat uit de zes eilanden Thira, Thirasia, Aspronisi, Paléa Kaméni, Néa Kaméni en Christiani die ontstaan zijn na uitbarstingen van de vulkaan waarvan het "restant" in het midden van deze eilanden ligt.
Santorini is deels bergachtig, met een zeer steile westkust en voornamelijk in het oostelijk deel de vlakkere gebieden. De vulkanische bodem is zeer vruchtbaar en wordt gebruikt voor het telen van diverse gewassen en wijndruiven. De wijnsoorten van Santorini staan bekend om hun hoge kwaliteit en bijzondere smaak.

Santorini Griekenland


1. Toerisme

Santorini is een populaire vakantiebestemming vanwege de indrukwekkende landschap, ruige natuur en bewogen geschiedenis. Vanaf het eiland heb je mooie uitzichten op de vulkaan, de omliggende eilandjes en de Egeische Zee. Verspreid over het eiland liggen diverse luxe en minder luxe hotels en appartementen. Je vindt er een gezellig uitgaansleven met tal van goede eetgelegenheden en leuke bars en terrasjes. De zwarte lavastranden lenen zich om te relaxen en te snorkelen.
De drukst bezochte badplaatsen op Santorini zijn Kamari en Perissa. Deze liggen aan de zuidoostkust van het eiland.
De plaatsen Fira en Oia staan bekend om hun prachtige uitzicht en de witte huisjes met blauwe kozijnen en deuren, die tegen de helling zijn gebouwd. Fira is een vaste aanlegplek voor cruiseschepen. Foto's van Oia worden in de vele reisbrochures gebruikt.
Een aanrader is om een boottocht langs de eilanden van Santorini te ondernemen. De uitzicht is er adembenemend en levert prachtige plaatjes op.


2. Geschiedenis

In de Minoïsche tijd is de vulkaan van Santorini tot uitbarsting gekomen. Vermoedelijk heeft dit zich in 1628 vóór Christus voorgedaan. Daarbij is de oude stad Akrotiri onder de lava en puimsteen verdwenen. Deze uitbarsting is zo kracht geweest dat zelfs tot in China en Groenland grote invloed de weersomstandigheden en gewassen heeft gehad. De explosie van Santorini moet zelfs vele malen krachtiger zijn geweest dan de uitbarsting van de Krakatau in 1883.
Van het eiland Santorini bleef daarna slechts nog randsikkels over. Bij latere uitbarstingen zijn nieuwe kleine eilanden ontstaan. Rondom Santorini bevinden zich onder water nog meerdere vulkanische heuvels. Santorini is na de uitbarsting lange tijd onbewoond gebleven. Op het eiland ligt het graf van Homerus.
In 1930 werd Santorini op basis van het Verdrag van London verenigd met Griekenland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Santorini bezet door de Italianen en Duitsers, tot aan de bevrijding in oktober 1944 door het Britse leger.


3. Vliegen naar Santorini

Kratikos Aerolimenas Santorinis is de internationale luchthaven van Santorini. Het vliegveld van Santorini ligt op 6 kilometer van Kamari, in het oosten van het eiland.
De totale vliegtijd van Amsterdam naar Santorini Airport bedraagt ongeveer 3 uur.


4. Geografie van Santorini

Santorini ligt ongeveer 100 kilometer ten noorden van Kreta in de Egeïsche Zee. Het is ongeveer 17,6 kilometer lang en maximaal 6 kilometer breed. De totale landoppervlakte is 105 vierkante kilometer.

Santorini hoort bij de eilandengroep Cycladen. De Cycladen maken samen met de Dodekanesos onderdeel uit van de regio Zuid-Egeïsche Eilanden. De eilanden vormen een cirkel rondom het heilige eiland Delos.


5. Het weer en klimaat in Santorini

Santorini kent een Middellandse Zeeklimaat. Dit betekent over het algemeen een warme, droge zomer en een zachte, maar natte winter.
In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur overdag ruim 26 graden Celcius. 's Nachts daalt de temperatuur tot 19 tot 22 graden Celcius. De temperatuur van de zee bereikt in augustus ongeveer 24 graden Celcius.
In de wintermaanden januari en februari is het overdag nog altijd minimaal 14 graden Celcius en 's nachts 9 graden Ceclius. De watertemperatuur van de zee is dan 15 tot 16 graden.

Santorini weer en klimaat6. Bezienswaardigheden, excursies en activiteiten van Santorini

Hoogtepunten van het eiland Santorini zijn onder meer:
  1. De plaatsen Thira en Oia met de typische architectuur van witte huisjes met blauwe kozijnen, luiken, deuren en daken.
  2. De tradiotnele grotwoningen in Thira,Oia en Imerovigli.
  3. Het authentieke dorpje Pyrgos met wijnhuizen, restaurants en de Venetiaanse burcht.
  4. Het Profiti Ilias klooster dat boven op een berg ligt, biedt een fenomenaal uitzicht over Thira en nabijgelegen eilanden.
  5. Boottocht langs de eilanden van Santorini


7. Interactieve landkaart van Santorini

directory