Rhodos


Het Griekse eiland Rhodos ligt in het zuidoosten van de Egeïsche Zee, 21 kilometer voor de kust van Turkije. Rhodos is het op drie na grootste eiland van Griekenland. Op heel Rhodos wonen meer dan 120.000 inwoners. Rhodos heeft een mediterraan klimaat met milde, natte winters en warme, droge zomers.

Het eiland Rhodos is rijk aan cultuur, historie, authentieke dorpen, prachtige natuur en schitterende stranden. Met verschillende interessante excursies kun je het eiland verkennen. Je kunt bijvoorbeeld een dagje duiken of een bezoek brengen aan de vlindervallei. Een excursie die je zeker niet mag missen is een bezoek aan het sfeervolle witte dorpje Lindos met zijn beroemde Akropolis.
Naast de mooie stranden staat Rhodos ook bekend om zijn gezellige uitgaansleven. Heerlijk genieten op één van de vele terrasjes, lekker uit eten en 's avonds stappen in een van de discotheken. Hiervoor kun je terecht in de bekende badplaatsen Trianda, Ixia, Kallithea, Faliraki en Rhodos Stad. Deze vakantieresorts liggen aan de noordkust van het eiland.

Voor een strandvakantie is Rhodos de ideale vakantiebestemming in de maanden juni, juli, augustus en september. Wil je naar Rhodos om het eiland te verkennen dan zijn april, mei en oktober hiervoor de beste maanden.

Rhodos Griekenland


1. Toerisme

Rhodos behoort met Kreta tot de belangrijkste toeristische regio's in Griekenland. Het hoogseizoen is van begin mei tot eind oktober. Het toerisme concentreert zich voornamelijk op de noordelijke helft van het eiland. Vanaf Rhodos-stad langs de gehele westkust tot aan Ialysos vind je één lange keten van hotels, discotheken en bars.
Op het eiland Rodos zijn mineraalrijke bronnen die worden gebruikt als geneeskrachtige baden. Spa resorts bieden diverse wellness-behandelingen, waaronder de balneotherapie.
Het eiland heeft vaste veerverbindingen met het Griekse vasteland, en de Griekse eilanden Simi, Kos, Patmos, Santorini en Karpathos. Ook zijn er bootverbindingen met Marmaris en Fethiye op het Turkse vasteland. Ook doen veel cruiseschepen het eiland aan.

Rhodos vakantie


2. Vliegen naar Rhodos

Diagoras International Airport is een van de grootste vliegvelden in Griekenland en de internationale luchthaven van Rhodos. De luchthaven van Rhodos ligt 14 kilometer ten zuidwesten van Rhodos-stad.
De totale vliegtijd van Amsterdam naar Rhodos Airport bedraagt ongeveer 3 uur en 45 minuten. De transfertijd vanaf de luchthaven Rhodos naar de diverse badplaatsen varieert van 15 minuten (Pastida), 30 minuten (Ixia), 45 minuten (Rhodos-Stad, Kalithea), 60 minuten (Faliraki) tot 80 minuten (Kolymbia).


Rhodos Griekenland


3. Cultuur en geschiedenis

In de 8e eeuw vóór Christus zijn met de komst van de Doriërs de eerste nederzettingen van het eiland gevormd. De drie belangrijkste steden uit deze periode zijn Lindos, Ialyssos en Kameiros. Deze drie steden vormden samen met Kos, Knidos en Halicarnassus de zogenaamde Dorische Hexapolis (Grieks voor "zes steden").

Rhodos is beroemd om de Kolossus van Rhodos, een reusachtige bronzen beeld die volgens de overlevering aan de poort van de haven van Rhodos moet hebben gestaan. De Kolossus van Rhodos werd beschouwd als een van de zeven wonderen van de Oude Wereld. Het werd in 280 vóór Christus voltooid en tijdens een aardbeving in 224 vóór Christus vernietigd. Tot op heden zijn echter geen sporen van het standbeeld gevonden.


Rhodos Griekenland


4. Geografie van Rhodos

Rhodos ligt in het zuidoosten van de Egeïsche Zee, 21 kilometer voor de kust van Turkije.
Het eiland is bezaaid met kleine dorpen en kuuroorden, waaronder Kremasti, Haraki, Pefkos, Archangelos, Afantou, Koskinou, Embona (Attavyros), Paradisi en Trianta (Ialysos).
Het landschap van Rhodos is bergachtig, dunbevolkt en bedekt met bossen van dennen en cipressen. De kust is voornamelijk rotsachtig, maar landinwaarts vind je veel akkerbouw waar citrusfruit, wijndruiven, groente, olijven en andere gewassen worden geteeld. Met een hoogte van 1.216 meter.is de berg Attavyros het hoogste punt van het eiland.
Rodos heeft voornamelijk in het westen keistranden, onder andere in Trianda en Ixia. De zandstranden zijn aanwezig in het oosten van Rhodos, bijvoorbeeld in Faliraki.

Rhodos steden en dorpen Rhodos kaart


Rhodos Griekenland


5. Het weer en klimaat in Rhodos

Rhodos kent een Middellandse Zeeklimaat. Dit betekent over het algemeen een warme, droge zomer en een zachte, maar natte winter.
In de zomermaanden is in het westen sprake van een zeewind. Dit brengt de gemiddelde temperatuur naar beneden tot 28 tot 32 graden Celcius. Aan de oostkant van het eiland is dan warmer door het ontbreken van deze zeewind. Hier stijgt de temperatuur in de zomermaanden tot ruim boven de 35 graden Celcius. De relatief lage luchtvochtigheid maakt de hitte uiteindelijk draaglijk.
's Nachts daalt de temperatuur tot 23 graden Celcius. De temperatuur van de zee bereikt in augustus ongeveer 27 graden Celcius.
In de wintermaanden januari en februari is het overdag nog altijd 12 tot 18 graden Ceclcius en 's nachts 8 tot 12 graden Ceclius. De watertemperatuur van de zee is dan 16 tot 17 graden.

Rhodos weer en klimaat


Rhodos Griekenland


6. Bezienswaardigheden en hoogtepunten

In het noordwesten van het eiland ligt de Vallei van de Vlinders. In deze vallei wordt de Spaanse Vlag (Euplagia quadripunctaria), die tot de familie van de Tijger Mot behoord, in grote aantallen aangetroffen. De vlinder worden aangetrokken door de harsgeur van de Oriëntaalse Amberbomen (Liquidambar orientalis) in de vallei.
Aan de westkant van het eiland zijn de ruïnes van de stad Kameiros te bezichtigen. Één van de meest bezochte attracties van het eiland is de stad van Lindos met de Akropolis.
Historische hoogtepunten van het eiland Rhodos zijn onder meer:
 1. de Akropolis van Lindos.
 2. de Akropolis van Rhodos met de Tempel van de Pythische Apollo en een oude theater en het stadion.
 3. Ialysos.
 4. Kamiros.
 5. epta Piges, de zeven bronnen.
 6. het Paleis van de Gouverneur.
 7. Het oude centrum van Rhodos Stad, ommuurde middeleeuwse stad.
 8. het Paleis van de Grote Meesters.
 9. Kahal Shalom Synagoge in de Joodse wijk.
 10. het Archeologisch Museum.
 11. de ruïnes van Monolithos, het voormalige kasteel van de kruisvaarders.
 12. het kasteel van Kritinia.

Rhodos hoogtepunten


Rhodos Griekenland

directory