Lesbos Informatie


Lesbos (Lesvos)

De hoofdstad van Lesbos is Mytilini. De grootste dorpen van Lesbos zijn Plomari, Kalloni, de Gera (:Yera), Agiassos, Eresos en Molyvos (het oude Mythimna). Lesbos maakt met 9 andere eilanden deel uit van de bestuurlijke regio Noord-Egeïsche Eilanden van Griekenland. Daartoe horen onder andere ook de eilanden Chios, Ikaria, Limnos en Samos.

Lesbos is een populaire vakantiebestemming voor fiets- en wandelvekanties, en om er te snorkelen, duiken, zeilen en surfen. Lesbos is een prachtige groene eiland, omgeven door het helderblauwe water van de Egeïsche Zee.

Lesbos Griekenland


1. Toerisme

Lesbos heeft een zeer gevarieerde flora en fauna. Het is een paradijs voor fietsers, wandelaars, vogelaars en zonliefhebbers. De hoofdstad Mytilini is sfeervol en een heerlijke plek om rond te wandelen. Vanuit de berg Olympus heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.
Net als in de rest van Griekenland is de religie een belangrijke factor op Lesbos. Er zijn vele kerken en kloosters op het eiland te vinden.
Lesbos heeft vele lokale producten, traditionele pitoreske dorpjes, mooie landschap en een eigen cultuur. Interessante authentieke dorpjes zijn onder andere Agiasos, Plomari en Molyvos. De bekendste lokale producten van Lesbos zijn olijven, olijfolie, ouzo en verschillende soorten kaas (o.a. feta, graviera en Kaseri).
Het eiland heeft vooral zandstranden waar men heerlijk kan zonnebaden. De kustplaatsen Agios Isidoris, Petra, Plomari, Molyvos en Eresos zijn de belangrijke badplaatsen van Lesbos.


2. Cultuur en Geschiedenis

Vanaf 88 vóór Christus maakte Lesbos deel uit van het Romeinse Rijk. In de 3e eeuw na Christus werd Lesbos bij de opsplitsing van het Romeinse Rijk onderdeel van het Byzantijnse Rijk. Het eiland werd in 1462 veroverd door de Ottomanen.
Tijdens de Balkanoorlog werd het eiland in 1912 door de Griekse Strijdkrachten veroverd. Door het verdrag van Londen werd Lesbos in 1914 officieel aan Griekenland toebedeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Lesbos door de Duitsers bezet.


3. Vliegen naar Lesbos

Luchthaven Mytilini Odysseas Elytis is de internationale luchthaven van Lesbos. Het vliegveld van Lesbos ligt 8 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Mytilini.
De totale vliegtijd van Amsterdam naar Lesbos Airport bedraagt ongeveer 3 uur en 10 minuten. De transfertijd vanaf de luchthaven Lesbos naar de diverse badplaatsen varieert van ongeveer 70 minuten (Petra), 80 minuten (Anaxos, Eftalou) tot 90 minuten (Molyvos).


Lesbos Griekenland - Lesvos Greece


4. Geografie van Lesbos

Het Grieks eiland Lesbos ligt in de Egeïsche Zee, voor de kust van Turkije. Het eiland lesbos is gevormd door twee vulkanen. Daartussen is een baai ontstaan.
De vorm van het eiland is enigzins driehoekig, met diep binnengedrongen baaien, namelijk de baai van Kalloni, aan de zuidkust, en baai van Gera, in het zuidoosten. Het eiland is bebost en bergachtig met twee grote bergen, Lepetymnos (968 meter) en de berg Olympus (967 meter). De vulkanische oorsprong van het eiland komt tot uiting in verschillende warmwaterbronnen en de twee baaien.
Lesbos is groen, met een verrassend grote verscheidenheid aan flora. Elf miljoen olijfbomen bedekken met andere fruitbomen 40% van het eiland. Bossen van mediterrane pijnbomen, kastanjebomen en een aantal eiken nemen verder 20% van het grond in beslag. De rest is struikgewas, grasland en bebouwing.
Ook de fauna is zeer de moeite waard. Het eiland trekt ook vele soorten vogels aan waaronder flamingo's, witte reigers, ijsvogels en ooievaars. Voor vogelspotters is Lesbos daarom een favoriete vakantiebestemming.

Lesbos landkaart


5. Het weer en klimaat in Lesbos

Lesbos kent een milde Middellandse Zeeklimaat. Dit betekent over het algemeen een warme, droge zomer en een zachte, maar natte winter.
In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur overdag minimaal 27 graden Celcius. 's Nachts daalt de temperatuur tot 17 tot 21 graden Celcius. De temperatuur van de zee bereikt in augustus ongeveer 24 graden Celcius.
In de wintermaanden januari en februari is het overdag nog altijd minimaal 11 graden Celcius en 's nachts 5 graden Celcius. De watertemperatuur van de zee is dan 14 graden.

Lesbos weer en klimaat6. Bezienswaardigheden en activiteiten van Lesbos

Hoogtepunten van het eiland Lesbos zijn onder meer:
 1. De hoofdstad Mytilini met de haven, Byzantijnse kasteel, een amfitheater en het archeologisch museum.
 2. Het Versteende Woud bij Sigri.
 3. Tempel van Dionysos in Vatera.
 4. De Romeinse aquaduct bij Moria, gebouwd in de 2e eeuw na Christus.
 5. De warmwaterbronnen in Eftalou, Thermi, Geras, Polichnitos en Lisvori.
 6. De bedevaartplaats Agiasos, met de orthodoxe kathedraal.
 7. De berg Olymbos, met een hoogte van 967 meter en uitzicht over het eiland Lesbos.
 8. Diverse kloosters op Lesbos, waaronder het klooster Ypsilou, klooster Perivolis, klooster Limonos, klooster Panaghias Myrsiniotisis en klooster Panaghias Damandriou en klooster Taxiarchis.
 9. verschillende kastelen, waaronder het kasteel van Molyvos, kasteel van Mytilene, kasteel van Sigri.
 10. De catacombe van Maria Magdalena.
 11. Tempel van Klopedi.
 12. Tempel van Chalinados.
 13. Het oude heiligdom van Messa.
 14. Akropolis van Ancient Pyrra.
directory