Lefkas


het Ionische eiland Lefkas wordt ook wel Lefkada of Lefkos genoemd. Het eiland is ongeveer 35 kilometer lang en maximaal 15 kilometer breed. De totale landoppervlakte is 356 vierkante kilometer en het heeft meer dan 24.000 inwoners. Het eiland is verbonden met het vasteland van Griekenland door een lange dijk en een drijvende brug.
Lefkas behoort tot de Zeven Ionische Eilanden (Eptanisa) en bevindt zich ongeveer in het midden van deze eilandengroep. De eilanden liggen tussen het vasteland van Italie en Griekenland. Ten noorden van Lefkas ligt Corfu en ten zuiden liggen de eilanden Kefalonia en Ithaka.

Lefkas Griekenland


1. Toerisme

Lefkas is een populaire vakantiebestemming onder de wandelaars, fietsers, windsurfers en zeilers.
Aan de oostkust van het eiland liggen de vakantieresorts Lygia, Nikiana, Perigiali, Nidri en Geni. De badplaatsen Agios Nikitas en Agios Ioannia liggen aan de westkust van Lefkas. Nidri is het grootste resort op het eiland. Ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Nidri is Vasiliki, een echte centrum voor windsurfers. Hier is een prachtige baai die vooral wordt gebruikt door sufers en catamaran zeilers.
Lefkas heeft diverse prachtige zandstranden en mooie baaien om te snorkelen, waaronder Egremni, Gira, Kalamitsi, Kathisma, Nikiana, Pefkoulia en Porto Katsiki. De stranden aan de westkust van Lefkas zijn uitgeroepen tot de mooiste stranden van Europa.


Lefkas Griekenland


2. Vliegen naar Lefkas

Preveza-Lefkas Aktio Airport is de internationale luchthaven van Lefkas. Het vliegveld van Lefkas ligt in de buurt van Preveza, ongeveer 20 minuten rijden van de hoofdstad Lefkas.
De totale vliegtijd van Amsterdam naar Lefkas Airport bedraagt ongeveer 3 uur.


3. Geografie van Lefkas

Lefkas ligt in de Ionische Zee voor de westkust van Griekenland. Lefkas behoort met Zakynthos, Corfu en Kefalonia tot de Ionische eilanden. De naam "Lefkos" betekent "wit" en wordt geassocieerd met de witte rotsen van de landpunt van Lefkas, het tegenwoordige Doukatos. Het hoogste punt van Lefkas is de berg Stavrota. Deze berg heeft een hoogte van 1.158 meter. Het landschap van Lefkas is groen en bestaat voor het overgrote deel uit bergen en heuvels. De kust is grillig met veel baaien. Het prachtige binnenland is groen met heuvels, olijfboomgaarden en de vele cipressen.

Lefkas Geografie en kaart


4. Het weer en klimaat in Lefkas

Lefkas kent een Middellandse Zeeklimaat. Dit betekent over het algemeen een warme, droge zomer en een zachte, maar natte winter.
In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur overdag ruim 30 graden Celcius. 's Nachts daalt de temperatuur tot 18 tot 20 graden Celcius. De temperatuur van de zee bereikt in augustus ongeveer 26 graden Celcius.
In de wintermaanden januari en februari is het overdag nog altijd minimaal 14 graden Celcius en 's nachts 8 tot 10 graden Ceclius. De watertemperatuur van de zee is dan 15 tot 16 graden.

Lefkas weersverwachtingt


5. Bezienswaardigheden en activiteiten van Lefkas

Hoogtepunten van het eiland Lefkas zijn onder meer:
  1. Lefkas-Stad met de nieuwe jachthaven, winkels, musea, bars en restaurants. Wandelen door de kleine steegjes in het historische centrum.
  2. Het fort van Santa Mavra, het archeologisch museum en het klooster van Faneromeni.
  3. Bezoek aan het traditionele bergdorp Karia.
  4. De watervallen van Nidri in de buurt van Rahi dorp.
  5. Wandelingen en fietstochten naar Paleokatouna, Neohori en Haradiatika.
  6. Excursie eilandhoppen naar de mooiste plekjes rondom de kleine eilandjes voor de kust van Nidri en zwemmen in het kristalheldere water.
  7. Greek Night op het eiland Meganissi, genieten van een heerlijke traditioneel Griekse maaltijd en Griekse dans.
  8. Bezoek het windsurfparadijs Vasiliki, met heerlijke terrasjes en leuke winkeltjes.
  9. Ongeveer 4 kilometer landinwaarts bij Nidir is de Dimosaris kloof en de Ronies watervallen.directory