Kreta Informatie


Kreta ligt in de Middellandse Zee, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van het Griekse vasteland.
Kreta is het grootste eiland van Griekenland en het op vijf na grootste eiland in de Middellandse zee. Het eiland heeft een totale oppervlakte ruim 8.300 vierkante kilometer en is langwerpig van vorm. Kreta is 250 kilometer lang en op het breedste punt 60 kilometer breed.

Kreta bestaat uit 4 provincies, namelijk Lassithi, Heraklion, Rethymnon en Chania. Op heel Kreta wonen maar 600.000 vaste inwoners. De belangrijkste steden van Kreta zijn Agio Nicolaos, Heraklion, Rethymnon en Chania.

Kreta heeft een rijke cultuur en historie, authentieke traditionele dorpen, prachtige natuur, een aangename klimaat en mooie stranden. De kustlijn van Kreta heeft een lengte van 1.050 km. De belangrijkste badplaatsen van Kreta zijn Chersonissos, Rethymnon, Chania en Agios Nikolaos. Al deze badplaatsen liggen aan de noordkust van het eiland.

Kreta Griekenland


1. Toerisme

Op Kreta vinden de jongeren voornamelijk in de zomervakantie hun vertier in de bekende badplaatsen Chersonissos, Rethymnon, Chania, Malia, Agios Nikolaos en Koutouloufari. Vakantiegangers die meer op zoek zijn naar rust vinden dat aan de zuidkust of in een van de vele schilderachtige dorpen.
Kreta is een zeer geschikte plek om diverse watersporten uit te oefenen, zoals duiken, snorkelen, zwemmen, zeilen en surfen. Ook kun je op Kreta mooie wandelingen maken.
Voor strandvakanties is Kreta de ideale vakantiebestemming in de maanden juni, juli, augustus en september. Wil je naar Kreta om het eiland te verkennen dan zijn april, mei en oktober hiervoor de beste maanden.

Kreta badplaatsen Kreta vakantie


2. Cultuur en geschiedenis

Naast een grote toeristische trekpleister is Kreta een belangrijke bestemming voor geinteresseerden in de historie en archeologie uit de voormalige Minoische, Romeinse en Venetiaanse tijdperk. De bijzondere overblijfselen van de Minoïsche cultuur trekken vele toeristen naar het eiland. Uit deze Minoïsche tijd stamt onder andere het paleis Knossos. De Minoïsche beschaving was ongeveer in dezelfde tijd en bijna gelijkwaardig aan andere grote beschavingen zoals die van het Oude Egypte, Kanaän en Mesopotamië.
Vanaf 67 vóór Christus tot tot 330 na Christus heerstten de Romeinen over Kreta. Zij zorgden in deze periode voor de heropbouw en economische groei van Kreta, met de aanleg van wegen, aquaducten en tempels.
In 1204 kwam Kreta onder Venetiaanse heerschappij. Deze periode duurde 450 jaar lang. Vanaf de tweede helft van de 14e eeuw kende Kreta twee eeuwen lang een enorme culturele bloei. Dit was de tijd van de Kretenzische Renaissance, wat de bloei in schilderkunst, architectuur, beeldhouwkunst, literatuur en onderwijs bracht. De invloeden van deze Venetiaanse tijdperk op Kreta zijn nog steeds in diverse steden te zien, zoals in Agios Nikolaos, Heraklion, Chania en Rethymnon.


Heraklion Kreta


3. Geografie van Kreta

Kreta ligt in de Middellandse Zee, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van het Griekse vasteland.
De hoofdstad van Kreta is Heraklion (Iraklion) met ongeveer 175.000 inwoners. Andere belangrijke steden van Kreta zijn Agios Nikolaos, Chania, Chersonissos, Ierapetra en Rethymnon. Tot het district Kreta behoort ook een aantal kleine eilandjes, waaronder Gavdos, Chrissi en Koufonisi.
Kreta is zeer bergachtig, met in het oosten het Diktigebergte, in midden Kreta het Idagebergte en in het westen de Lefka Ori (Witte Bergen). Door de Lefka Ori gebergte loopt de Samariakloof.
De kustlijn van Kreta heeft een lengte van ruim 1.050 kilometer. Aan de noordkust bevinden zich de meeste stranden en badplaatsen.

Kreta Geografie en kaart Kreta steden en dorpen


4. Het weer en klimaat in Kreta

Kreta kent een Middellandse Zeeklimaat. Dit betekent over het algemeen warme en droge zomer en zachte, maar natte winters.
In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur overdag rond de 30 graden Celsius. Aan de kust zorgt de zeewind voor de nodige verkoeling, maar landinwaarts kan het erg warm aanvoelen. In de winter is de gemiddelde temperatuur overdag minimaal 15 graden Ceclcius nog redelijk aangaan.

Kreta weer en klimaat


5. Vliegen naar Kreta

Voor je vakantie naar Kreta landt het vliegtuig op Nikos Kazantzakis Airport, de luchthaven van Heraklion. De vluchtduur vanaf Nederland en België naar het vliegveld van Heraklion bedraagt 3 uur en 30 minuten. De transfertijd vanaf Heraklion Airport naar de verschillende badplaatsen van Kreta neemt nog de nodige tijd in beslag. De bus gaat namelijk nog langs meerdere hotels van de touroperator die langs de kust van Kreta liggen. Zo neemt de transfertijd naar Chersonissos 30 minuten en naar Rethymnon ongeveer 90 minuten in beslag. De transfertijd naar Chania kan zeker een 1 uur en 30 minuten duren.


6. Bezienswaardigheden van Kreta

De hoogtepunten van Kreta zijn:
  1. Arkadi Klooster
  2. Voulismeni meer van Agios Nikolaos
  3. Samaria Kloof
  4. Knossos
  5. Lassithi Hoogvlakte
  6. Venetiaanse fort in Rethymnon
  7. Archeologisch Museum in Heraklion
  8. De haven van Chania
  9. Het eiland Spinalonga
  10. Het paleis van Malia

Kreta hoogtepunten
directory