Kreta Hoogtepunten

De periode van 3000 tot 1450 voor Christus was de tijd van de Minoische beschaving op Kreta. Knossos onwikkelde zich tot het politieke en religieuze centrum van Kreta. Kreta kende grote welvaart door de handel met landen aan de Middellandse Zee, zoals Griekenland en Egypte. De vele paleizen op Kreta vormden in die periode de economische centra van Kreta.
Tijdens de Romeinse overheersing in 70 voor Christus tot 330 na Christus kende Kreta opnieuw een grote economische bloei. De Romeinen zorgden voor de aanleg van wegen en aquaducten.
In de periode van 1200 tot 1670 kwam Kreta onder Venetiaanse heerschappij. De architectuur uit deze tijd is tegenwoordig nog steeds zichtbaar, waaronder de forten en verdedigingswerken in de verschillende steden aan de kust van Kreta.


Kreta Griekenland
Knossos


Arkadi Klooster

Het Arkadi klooster ligt ten zuiden van Rethymnon en is vernoemd naar de Byzantijnse keizer Arkadios. Oorspronkelijk heeft op deze plek een Byzantijnse kerk gestaan. De voorgevel is in 1587 door de Venetianen gebouwd. In 1866 is het klooster grotendeels vernield tijdens de Turkse bezetting van Kreta en daarna weer opgebouwd. Tegenwoordig wordt het klooster bewoond door Grieks-Orthodoxe monniken.


Chania

Chania is één van de oudste steden in Kreta en heeft een rijke geschiedenis. Het heeft zijn traditionele architectuur en grootste deel van zijn monumenten uit Venetiaanse en Turkse Periode weten te behouden. De haven met zijn vuurtoren, het Firkas fort, de Venetiaanse arsenalen en het oude centrum maken Chania tot de meest schilderachtige stad van Kreta.


Knossos

Het beroemde Minoische paleis Knossos ligt 5 kilometer zuidoosten van Heraklion, in de vallei van de rivier Kairatos. Het paleis van Knossos is het monumentale symbool van de Minoïsche beschaving, vanwege zijn bouw, gebruik van luxe materialen, architectuur, geavanceerde bouwtechnieken en zijn indrukwekkende omvang. Knossos was de zetel van de legendarische koning Minos en het belangrijkste centrum van de macht in Kreta tot 1350 vóór Christus.


De vesting Fortezza

De Fortezza is een fort bij de oude stad van Rethymnon aan de noordkust van Kreta. De fort is in de 16e eeuw door de Venetianen gebouwd op de heuvel Paleokastro ('Oude kasteel') in het noordwesten van de oude stad. Sinds 1991 is het Archeologisch Museum hierin gevestigd. Op het centrale plein van Fortezza zijn de Sultan Ibrahim Moskee uit 1646 en twee Grieks-orthodoxe kerken uit de late 19e eeuw.


Samaria Kloof

De Samaria Kloof is een nationaal park op Kreta, één van de belangrijkste toeristische attracties van het eiland. Het is het leefgebied van de zeldzame kri-kri (Kretenzische geit) en vind je er de oorspronkelijke vegetatie van Kreta.
De kloof is ongeveer 18 kilometer lang en eindigt bij de zee. Op een bepaalde gedeelte van de kloof komen de zijkanten zeer dicht naar elkaar toe en zijn ze ruim 30 meter hoog.


Lassithi Hoogvlakte

Het plateau van Lassithi is één van de mooiste gebieden op Kreta. Het is een groene, vruchtbare vallei dat ligt op een hoogte van 815 meter, bedekt met amandelbomen en met akkers waarop aardappels, groente en fruit worden verbouwd. De schoonheid van de Lassithi Vlakte is compleet door het aanzicht van de vele windmolens die over de vlakte verspreid liggen, bestemd voor de irrigatie van de velden. Op de vlakte zijn 18 dorpen die hun traditionele karakter hebben behouden.


Bezienswaardigheden in Kreta

  1. Voulismeni meer van Agios Nikolaos
  2. Venetiaanse fort in Rethymnon
  3. Archeologisch Museum in Heraklion
  4. Het eiland Spinalonga
  5. Het paleis van Malia
directory