Het weer in Griekenland


Griekenland heeft een gevarieerd klimaat, geschikt voor reizigers van alle seizoenen, die Griekenland bezoeken voor zonnige stranddagen, avontuurlijke bergavonturen of culturele verkenningen.
Griekenland heeft een mediterraan klimaat. Dit resulteert in warme, droge zomers en milde, vochtige winters. We gaan hier verder in op de verschillende aspecten van het klimaat in Griekenland.




Weersvoorspelling van Griekenland
Weersverwachting Griekenland




1. Mediterraan klimaat

Het grootste deel van Griekenland valt onder de invloed van het mediterrane klimaat, dat wordt gekenmerkt door milde winters en hete zomers. Deze regio's hebben over het algemeen weinig neerslag gedurende het grootste deel van het jaar, met de meeste regenval die plaatsvindt tijdens de wintermaanden. De zomers zijn droog en zonnig, met temperaturen die vaak boven de 30°C uitkomen, vooral in de kustgebieden en op de eilanden.


2. Variatie in klimaat

Ondanks het overwegend mediterrane klimaat, kent Griekenland ook enkele microklimaten als gevolg van de geografische diversiteit van het land. Over het algemeen is de regio rondom Athene en de oostelijke Egeïsche eilanden relatief droog, met de meeste neerslag tijdens de wintermaanden. In het noorden en westen van Griekenland, vooral in bergachtige gebieden zoals Epirus en Macedonië, kunnen de winters kouder zijn en is er meer neerslag, waardoor groenere landschappen ontstaan. Ook zijn er gebieden waar het klimaat meer continentaal is, met grotere temperatuurverschillen tussen zomer en winter.


3. Seizoensgebondenheid

De seizoenen in Griekenland volgen over het algemeen het patroon van de mediterrane klimaten, maar er zijn subtiele variaties afhankelijk van de regio. De lente begint vroeg, met milde temperaturen en bloeiende flora, terwijl de zomermaanden worden gekenmerkt door hete, droge dagen die perfect zijn voor strandbezoekers en zonnebaders. De herfst brengt aangename temperaturen en een afname van de drukte, terwijl de winter over het algemeen mild is, maar met meer neerslag in sommige regio's en sneeuwval in de bergachtige gebieden.

In de kustgebieden en op de eilanden zijn de zomers heet en droog, met temperaturen die regelmatig boven de 30°C uitkomen, terwijl de winters over het algemeen mild zijn, met temperaturen rond de 10 tot 15°C. In het binnenland en in bergachtige gebieden kunnen de winters veel kouder zijn, met temperaturen die soms onder het vriespunt dalen, terwijl de zomers nog steeds warm zijn, maar iets gematigder dan aan de kust.


4. Impact van de Middellandse Zee

De Middellandse Zee speelt een cruciale rol in het klimaat van Griekenland. Het zorgt voor gematigde temperaturen gedurende het hele jaar en fungeert als een bron van vochtigheid, vooral in de kustgebieden. Het zorgt ook voor de kenmerkende zeebriesjes die helpen om de hete zomerdagen draaglijker te maken en biedt een overvloed aan vis en zeevruchten, die een integraal onderdeel zijn van de Griekse keuken.

5. Weersverwachting per seizoen

 1. Lente (maart - mei)
  De lente is een uitstekende tijd om Griekenland te bezoeken, met aangename temperaturen die beginnen te stijgen naarmate het seizoen vordert. De kans op regen is nog steeds aanwezig, vooral in maart en april, maar over het algemeen zijn de dagen zonnig en mild.
 2. Zomer (juni - augustus)
  De zomer brengt hete, droge dagen met zich mee, vooral in de kustgebieden en op de eilanden. Temperaturen kunnen gemakkelijk de 30°C overschrijden, en soms zelfs hoger. Dit is het hoogseizoen voor toerisme, met tal van strandactiviteiten en festivals.
 3. Herfst (september - november)
  De herfst is een fantastische tijd om Griekenland te bezoeken, met warme dagen en koelere nachten. De drukte van de zomer neemt af, maar de zee blijft warm genoeg voor zwemmen. Regen wordt iets waarschijnlijker naarmate het seizoen vordert.
 4. Winter (december - februari)
  De winters in Griekenland zijn over het algemeen mild, vooral in de kustgebieden, maar kunnen behoorlijk koud zijn in het binnenland en in de bergen. Sneeuwval is niet ongewoon in de bergachtige gebieden, waardoor het een populaire bestemming is voor wintersportliefhebbers.



Actuele weersverwachting in Griekenland




directory