Corfu Informatie


het Ionische eiland Corfu wordt ook wel Korfoe of Kerkyra genoemd. Het eiland is ongeveer 6 kilometer lang en maximaal 32 kilometer breed. De totale landoppervlakte is 588 vierkante kilometer. Corfu is een prachtige groene eiland, omgeven door het helderblauwe water van de Ionische Zee.

Corfu Korfoe Griekenland


1. Toerisme

Corfu heeft diverse zandstranden zoals Kalamaki, Arilas, Myrtiotissa, en baaien om te snorkelen, waaronder Sinies, Barbati, Glyfa, en authenthieke dorpjes als Agios Georgios, Doukades, Korision, Lefkimi en Moraitika.
Tot het begin van de 20e eeuw werd Corfu vooral bezocht door de Europese royalties en elite, met inbegrip van de Duitse keizer Wilhelm II en keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Tegenwoordig wordt het eiland veel bezocht door toeristen uit Engeland, Scandinavië, Duitsland en Nederland.


2. Geschiedenis

Corfu werd bevolkt waarschijnlijk 730 vóór Christus door kolonisten uit Korinthe, maar naar alle waarschijnlijkheid hebben al eerder emigranten uit Eretria zich hier gevestigd. Door de eeuwen heen is het eiland belegerd door Spartanen, Macedoniërs, Syraciërs. Vanaf 229 vóór Christus maakte Corfu deel uit van het Romeinse Rijk. Pas na 1081 werd Corfu weer doelwit van belegeringen van diverse volkeren, waaronder Normandiërs en Siciliërs.
Vanaf 1386 werd Corfu bestuurd door de Republiek van Venetië. De Venetianen brachten culturele en economische groei. Tot 18e eeuw was Corfu onderdeel van het rijk van de Republiek Venetië. In oktober 1798 bezette de Turkse vloot Corfu en werd op 21 maart 1800 een verdrag tussen Turkije en Rusland ondertekend waarmee de eerste onafhankelijke Staat van de zeven Ionische Eilanden werd gesticht. De zeven eilanden van de republiek waren de Ionische Eilanden Corfu (Kerkyra), Paxi (Paxos), Lefkas (lefkada), Kefalonia, Ithaki, Zakynthos (Zante) en Kythira (Cerigo).
In 1807 werden de Ionische eilanden geannexeerd door de Fransen en in 1809 door de Britten
In 1930 werd Griekenland onafhankelijk. Pas in 1864 werd de Staat van de zeven Ionische Eilanden, waaronder Corfu, op basis van het Verdrag van London door de Britten overgedragen aan Griekenland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende Corfu als toevluchtsoord voor het Servische leger, dat er zich had teruggetrokken voor de bezetting van hun thuisland door de Oostenrijkers, Duitsers en Bulgaren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Corfu bezet door de Italianen en Duitsers, tot aan de bevrijding in oktober 1944 door het Britse leger.


3. Vliegen naar Corfu

Korfoe Ioannis Kapodistrias is de internationale luchthaven van Corfu. Het vliegveld van Corfu ligt vlakbij 3 kilometer van de hoofdstad Corfu.
De totale vliegtijd van Amsterdam naar Corfu Airport bedraagt ongeveer 2 uur en 50 minuten. De transfertijd vanaf de luchthaven Corfu naar de diverse badplaatsen varieert van ongeveer 10 minuten (Kanoni, Corfu-Stad), 20 minuten (Perama, Gouvia), 30 minuten (Agios Ioannis, Ipsos, Dassia), 40 minuten (Kato Korakiana, Moraitika) 45 minuten (Agios Marcos, Benitses, Messonghi, Paleo Kastritsa), 50 minuten (Barbati, Nissaki) tot 60 minuten (Acharavi).


4. Geografie van Corfu

Corfu ligt in de Ionische Zee deels voor de westkust van Albanië en deels voor de kust van Thesprotia, het vasteland van Griekenland. Corfu behoort met Zakynthos, Lefkas en Kefalonia tot de Ionische eilanden. De naam "Corfu", betekent "de stad van de pieken". Het hoogste punt van Corfu is de berg Pantokrator (911 meter) en met een hoogte van 849 meter is Stravoskiadi de op een na hoogste berg van Corfu.
Tijdens de Venetiaanse tijd werden de bewoners met een beloning aangespoord om olijfbomen te planten. Er was namelijk in die tijd een grote vraag naar olijfolie. Dit is dan ook de reden waarom tegenwoordig nog steeds op veel plaatsen olijfbomen voorkomen.

Corfu Geografie en kaart


5. Het weer en klimaat in Corfu

Corfu kent een Middellandse Zeeklimaat. Dit betekent over het algemeen een warme, droge zomer en een zachte, maar natte winter.
In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur overdag ruim 30 graden Celcius. 's Nachts daalt de temperatuur tot 18 tot 20 graden Celcius. De temperatuur van de zee bereikt in augustus ongeveer 26 graden Celcius.
In de wintermaanden januari en februari is het overdag nog altijd minimaal 14 graden Celcius en 's nachts 8 tot 10 graden Ceclius. De watertemperatuur van de zee is dan 15 tot 16 graden.

Corfu weersverwachting


6. Bezienswaardigheden en activiteiten op Corfu

Hoogtepunten van het eiland Corfu zijn onder meer:
  1. Het oude fort, gebouwd in de 10e eeuw door de Byzantijnen. De fort is in de 15e eeuw verstekrt door de venetianen.
  2. Het voormalige zomerverblijf "Achilleion" van Sissi, de keizerin van Oostenrijk, in Perama. Na haar dood werd haar paleis in 1907 verkocht aan de Duitse Keizer Wilhelm II. Het Achilleion werd na de tweede Wereldoorlog overgenomen door de Griekse staat en is nu omgebouwd tot een museum.
  3. Kimissis klooster in Paleokastritsa.
  4. Het nabijgelegen eiland Pontikonisi, de thuisbasis van het klooster van Pantokrator.
Hoogtepunten van Corfu Stad zijn:
  1. Archeologisch museum.
  2. Bankbiljettenmuseum.
  3. De Tempel van Artemis.
  4. De oude citadel (Palaio Frourio) en nieuwe citadel (Neo Frourio.
  5. Het Paleis van Sint-Michiel en George (Palaia Anaktora).
  6. De oude binnenstad van Corfu stad staat op het Werelderfgoedlijst van UNESCO.
directory