Athene Informatie


Athene

Athene is de hoofdstad en grootste stad van Griekenland. Het is tevens het politieke, culturele en economische centrum van het land. De gemeente Athene heeft een officiële bevolkingaantal van meer dan 660.000 inwoners. De stad Athene ontleent haar naam aan de beschermgodin Pallas Athena. Te ere van de godin is de tempel Parthenon op de Akropolis gebouwd.
De stad heeft een geschiedenis van meer dan 3400 jaar. De vroegste menselijke aanwezigheid was rond de 11e eeuw vóór Christus. Athene wordt in het algemeen aangeduid als de bakermat van de Westerse beschaving en de geboorteplaats van de democratie. De erfenis van de klassieke tijdperk is nog steeds duidelijk in de stad aanwezig, vertegenwoordigd door oude monumenten en kunstwerken. In de stad zijn ook Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse monumenten te bezichtigen.
Athene was de gaststad van de eerste moderne Olympische Spelen in 1896.

Athene Griekenland


1. Toerisme

Athene is al sinds de oudheid een belangrijke bestemming voor reizigers geweest. Met de komst van de Olympische Spelen in 2004 zijn infrastructuur en sociale voorzieningen van de stad aanzienlijk verbeterd. Zo zijn de Internationale luchthaven van Athene, de metro en snelwegen vernieuwd.
Inmiddels behoort Athene tot de top 3 van de populairste bestemmingen voor stedentrips in Europa.


2. Vliegen naar Athene

Airport Eleftherios Venizelos is de internationale luchthaven van Athene. Het vliegveld van Athene ligt 34 kilometer ten oosten van de hoofdstad Athene.
De totale vliegtijd van Amsterdam naar Athene Airport bedraagt ongeveer 3 uur en 20 minuten. De afstand van de luchthaven tot het centrum is 34 kilometer. De transfertijd vanaf de luchthaven van Athene naar het centrum van de stad bedraagt ongeveer 30 minuten.


3. Geografie van Athene

Athene spreidt zich uit over de centrale vlakte van Attica. De vlakte wordt begrensd door vier grote bergen,namelijk de berg Aegaleo naar het westen, de berg Parnitha naar het noorden, de berg Penteli naar het noordoosten en de berg Hymettus.
Athene is opgebouwd rond een aantal heuvels. Lycabettus is een van de hoogste heuvels van de stad en biedt een uitzicht over de hele Attica Vlakte. Cephissus, Ilisos en Eridanos stroom zijn de belangrijke rivieren van Athene.

Athene stadskaart


4. Het weer en klimaat in Athene

Athene kent een Middellandse Zeeklimaat. Dit betekent over het algemeen een warme, droge zomer en een zachte, maar natte winter.
In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur overdag ruim 30 graden Celcius, maar kan het zelfs tot 40 graden Ceclius worden. 's Nachts daalt de temperatuur tot 18 à 20 graden Celcius.
In de wintermaanden januari en februari is het overdag nog altijd minimaal 14 graden Celcius en 's nachts 8 tot 10 graden Ceclius.
Met een temperatuur overdag van 29 graden zijn de maanden april, mei, juni, september en oktober de ideale maanden voor een stedentrip, excursie of bezoek aan Athene.

het weer en klimaat in Athene


5. Bezienswaardigheden en activiteiten van Athene

Hoogtepunten van de hoofdstad Athene zijn onder meer:
 1. De berg Akropolis, met het Parthenon, de tempel gewijd aan de godin Athena Parthenos dat gebouw is rond 440 vóór Christus. Verder zijn hier de Nikè Tempel, de poort Propylaea, de tempel Erechtheion en de Tempel van Rome en Augustus te bezichtigen. In het Nieuwe Akropolismuseum kun je de originele beeldhouwwerken van de tempels bekijken.
 2. De Tempel van Zeus, of het Olympeion, en de Poort van Hadrianus. Deze liggen 500 meter ten zuidoosten van de Akropolis.
 3. Het stadspark Ethnikós Kípos (: Nationale Tuin).
 4. Het Theater van Dionysos.
 5. Agora van Athene.
 6. Het plein Syntagma (:Platía Syntágmatos), met het gebouw van het Griekse Parlement. Het parlementsgebouw was oorspronkelijk gebouwd als paleis van koning Otto I. Hier ligt eveneens het graf van de onbekende soldaat.
 7. De oude wijk Plaka. Het ligt aan de voet van de Akropolis. Het is populair onder toeristen vanwege de pittoreske straatjes en de vele restaurants, cafe's, gezellige terrasjes en souvenirwinkeltjes.
 8. Het Metropolisplein, met de grote Kathedraal en de kleine Byzanthijnse kerk.
 9. Kathedraal Sint Dionysios, gebouwd in de 19e eeuw.
 10. De Byzantijnse kerk Panagia Gorgo Epikoös, ook wel de kleine Metropolis genoemd, gebouwd in de 12e eeuw.
 11. Nationaal Archeologisch Museum, met een grote collectie aan kunstwerken uit de prehistorie, het Oude Griekenland en de Romeinse tijdperk.
 12. Het oude Olympisch Stadion, gebouwd in 329 vóór Christus. Hier wordt elke vier jaar de Olympische vlam ontstoken.
 13. Het Agora Museum, met standbeelden, reliëfs en resten van de versiering van de bouwwerken op de Agora
 14. Lykavittós, een 277 meter hoge heuvel, met bovenop de top de witte kerk van Ágios Yórgos (Sint Joris), de patroonheilige van Griekenland.


6. Interactieve stadskaart van Athene

directory